Automobili

Luca de Meo piše pismo o Renaultu 5

Luca de Meo voli automobile. Posljednjih godina često se prisjećamo koliko je menadžer, koji je sada postao CEO Renaulta, doprinio razvoju vrlo važnih modela za ovaj sektor. Bio je u mogućnosti iskusiti i dodirnuti stvarnost različitih proizvođača više nego itko drugi. U 1990-ima je u Renaultu pridonio komercijalnom uspjehu Clia i Twinga, oba prve generacije.

Godine 1998. Toyota Europe pratila je lansiranje prvog Yarisa. 2000-ih je bio u Fiat Grupi zajedno sa Seriom Marchionneom, a onda se nakon perioda u Volkswagen Grupi (ne baš jednostavnog razdoblja s obzirom na ono što je radio sa Seatom i Cuprom) vratio u Renault, gdje je u samo tri godine uspio dovesti račune u red. Ne ulazeći previše u detalje o svemu što je radio, evo nas u sadašnjosti i pismu koje je napisao govoreći o Renaultu 5, vrlo važnom projektu za njega i za ponovno pokretanje marke.

Želio je novi Renault 5 učiniti “kičmom” Renaultove električne game, zbog čega je bio na pozornici iza njega (u obliku konceptnog automobila) dok je predstavljao plan Renaulution. Evo što poručuje “ljubiteljima automobila”:

Četvrtak, 2. srpnja 2020., dan kada je sve počelo. Priča o ljubavi na prvi pogled prema narančastom modelu. Priča o novom R5.

Dan prije, kada su svi već bili na odmoru – ništa normalnije nakon tjedana karantene, socijalnog distanciranja i života s maskom – krenuo sam putem natrag na posao. Na moju veliku radost! Nakon što sam u siječnju imenovan izvršnim direktorom Renaulta, mjesecima sam čekao ovaj trenutak. Sjediti besposleno ne liči na mene. U mom slučaju, Covid nije bio kriv. U mom ugovoru o radu postojala je klauzula po kojoj iz Volkswagen grupe, gdje sam vodio Seat, nisam mogao prijeći u konkurenciju bez pauze. Morao sam se prilagoditi. Počeo sam se uozbiljivati ​​kad sam ušao u ured Billancourta. Vraćam se na vrh tvrtke gdje sam započeo svoju karijeru 1992. godine, nakon završetka studija na Sveučilištu Bocconi u Milanu. Renault izlazi iz dugog razdoblja krize. Predsjednik Jean-Dominique Senard, koji me je pozvao – kakav sjajan sastanak! – već je započela s radom na ponovnom pokretanju tvrtke. Ali izazov obećava da će biti prilično naporan. Jer prijelaz na električnu mobilnost dovodi u pitanje 140 godina izvjesnosti temeljene na toplinskim motorima.

Tijekom ovog beskrajnog zatvaranja držao sam se koliko sam mogao. Pročitao sam desetke knjiga i članaka o tvrtki, upoznao sam lavinu bivših menadžera i partnera koji su mi spontano došli u susret. Puno sam razmišljao. Tako sam dobio početnu ideju o prednostima i slabostima tvrtke. Ali, u stvarnosti, još uvijek znam malo ili ništa o tome. Za mene su proizvodi središnja točka rata. Umirem od želje da saznam na kakvim projektima rade Renaultovi dizajneri. Osobito na prednjoj strani električnih automobila. Polazeći od ove osnove, moći ću doći do srži teme i izgraditi strategiju ponovnog pokretanja. Moja prva odluka bila je da ih zamolim da me upoznaju.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close