Automobili

Da li e-goriva zaista postoje? Evo šta su i kako se prave

Svi pričaju o e-gorivu (ili e-gorivu ), a sama Evropska komisija bi se, nakon dugog natezanja konopca sa Nemačkom, ubedila da odobri njegovu upotrebu za pogon automobila sa unutrašnjim sagorevanjem proizvedenih posle 1. januara 2035. ( ovde vesti ).

Ali da li će ova sintetička goriva „neutralna ugljenik” (koja se nazivaju i elektrogoriva) zaista moći da „spase” benzinske i dizel automobile za koje se činilo da su predodređeni da izumru za 12 godina, ostavljajući polje slobodnim za električne automobile?

U ovom članku pokušavamo da razjasnimo i da izbegnemo dalje nesporazume, preciziramo da ćemo govoriti o e-gorivu a ne o biogorivima koja su nešto drugo, kao što ćemo objasniti u drugoj studiji .

Pre početka, korisno je ponoviti da se evropsko zakonodavstvo koje će od 2035. nametnuti prodaju automobila sa nultom emisijom štetnih gasova odnosi samo na nova vozila . Automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koje ćemo nabaviti do 31. decembra 2034. godine moći će da nastave da kruže, točeći benzin i dizel.

e-goriva: da li zaista postoje?
Ali da se vratimo na pitanje: da li e-goriva postoje? Odgovor još nije , jer sintetička goriva nisu dostupna u uličnim distributerima, a takođe je proizvodnih pogona samo 18 širom sveta, uključujući eksperimentalna postrojenja (izvor: eFuel Alliance).

Što se tiče drugog pitanja , odnosno da li će e-goriva spasiti endotermni motor, teoretski odgovor je da , a praktični odgovor teško .

U stvari, mora se uzeti u obzir da automobilska industrija razvija industrijske planove mnogo unapred i većina proizvođača je zvanično objavila da će motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti napušten mnogo pre 2035. godine . Čak i zato što ne bi bilo održivo istovremeno ulagati u razvoj tehnologije za električne automobile (motori i baterije) i u razvoj tradicionalnih motora.

Postoje mnogi proizvođači koji se udaljavaju od benzina i dizela ka čisto električnim, često postavljajući cilj da izvrše tranziciju mnogo pre 2035. godine.

e-gorivo za sve ili samo za nekoliko?
Međutim, ostaju mnoge sumnje u pogledu ekonomske i ekološke održivosti buduće i eventualne industrijske proizvodnje sintetičkih goriva, prema rečima pristalica, veoma obećavajuće i pogodne, ali za klevetnike neefikasne i rasipničke za automobile.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close