Automobili

Dvanaest poslova novog šefa Folksvagen grupe

Budući šef Folksvagena, Oliver Blume, mora da završi nekoliko velikih projekata, počevši od unutrašnjeg smirivanja klime nakon vladavine njegovog vatrenog prethodnika Herberta Diesa , ali i uvođenja Poršea na berzu i naoružavanja za borbu protiv softvera.

„Izazov broj jedan je očigledno softver “, rezimira Matijas Šmit, sektorski analitičar. Drugim rečima: transformacija automobila u kompjutere na točkovima, drugi veliki korak pored elektrifikacije. Trenutni izvršni direktor Herbert Diess je već pokrenuo grupu sa dvanaest brendova u električnu smenu bez premca u svetu “starih” proizvođača – u dobroj poziciji da postane tržišni lider do 2025.

Ali da bismo sustigli Teslu, postavljenu kao model, programiranje vozila se pokazalo složenijim. Poteškoće u podružnici Cariad-a , odgovornoj za razvoj ovih sistema, odložile su nekoliko vodećih projekata. Oni su ubrzali kraj mandata Herberta Diesa, koji je nameravao da transformiše Folksvagen u tehnološkog giganta.

Ambiciozni cilj: programirati što više koda u kompaniji, bez oslanjanja na softver kupljen na drugom mestu, i na taj način zadržati kontrolu nad nervnim centrom automobila budućnosti i finansijskim koristima koje iz toga proizilaze.

Oliver Blume „mora da odluči da li će nastaviti da sledi plan Herberta Diesa (…) da to uradi interno ili da napravi veliku stratešku promenu“ oslanjajući se na dobavljače „koji žive sa posledicama nestanka ovih izvora profita “, Matijas Šmit je rekao za AFP. „Plan da se sve uradi centralno će verovatno biti redizajniran “, rekao je stručnjak Ferdinand Dudenhofer.

Vreme je za mir
Još jedan projekat: popraviti burne odnose između menadžmenta i sindikata, koji su mesecima slabili Herberta Diesa. Ličnost Austrijanca koji deli podele i gomilanje unutrašnjih sukoba glavni su razlog za prenagljeni odlazak, potvrđuje izvor unutar grupe.

Najava je iznenadila za tajming. Ali budućnost šefa Folksvagena je već neko vreme izgledala ugrožena. Neki od njegovih prerogativa su već bili smanjeni u prošlosti. Herbert Dies je „imao neprijatelje“ i „nisu ga voleli ni političari ni radnički savet“ , primećuje Ferdinand Dudenhofer. Znak odricanja: nadzorni odbor je jednoglasno odobrio njegov odlazak.

Okrenuti stranicu na dizel- gejtu i pokrenuti elektrifikaciju, „bilo je veoma važno ići ka konfrontaciji, jer je grupa morala da se transformiše“ , primećuje Ferdinand Dudenhofer. Ali sada je „pitanje primene“ odluka. „Za to je konfrontacija štetna“ , ocenjuje ekspert. Čak i ako sa Herbertom Diesom „u Volfsburgu nestane dašak svežeg vazduha“ , Herbert Diess je imao „hrabrosti da pokuša“ , uzvraća Matijas Šmit.

Blizu porodicama Porše-Pieh koje kontrolišu grupu, Oliver Blume je – za razliku od Herberta Disa koji je stigao iz BMV-a – čist proizvod Folksvagena: „verovatno nije ono što Folksvagenu trenutno treba“ , kaže analitičar.

Nastavite na istim osnovama, ali sa novim licem
Smatra se da je „kooperativniji“ , prema Ferdinandu Dudenhoferu, Oliver Blume će preuzeti kormilo nemačkog giganta 1.erseptembar.

„On će nastaviti velike strateške projekte Herberta Diesa“ , ocenjuje ekspert, posebno ulaganja u proizvodnju ćelija za električne baterije, izgradnju nove fabrike u blizini istorijskog sedišta i razvoj usluga mobilnosti sa Europcarom.

Znak određenog kontinuiteta: finansijski direktor Arno Antlitz takođe će pristupiti funkciji direktora operacija (COO). Herbert Dis će, prema izvoru bliskom nadzornom odboru, nastaviti da radi za Folksvagen do kraja ugovora 2025. godine – kao „savetnik”.

Zadržavajući menadžment Porsche-a za sada, Oliver Blume će konačno morati da sprovede inicijalnu javnu ponudu (IPO) filijale trkačkih automobila, predviđenu za 4.thkvartal u već prohladnom tržišnom kontekstu.

„Mislim da će ostati u Poršeu“ do IPO-a, napominje Matijas Šmit, pre nego što se „fokusira na upravljanje grupom i njenim višestrukim pipcima“ . Budući šef „biće suđeni na osnovu uspeha Folksvagena u Kini“ iu Sjedinjenim Državama, dva ključna tržišta na kojima je grupa oslabila, podseća Ferdinand Dudenhofer. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close