Automobili

Haker demonstrira kako da ukrade Teslu preko Bluetooth-a

Teslin sistem za ulazak i pokretanje bez ključa veoma je popularan kod kupaca američke kompanije. Ali da li je sigurno? Stručnjak iz oblasti računarske bezbednosti pokazao je da tehnologija nije tako neprikosnovena. I zaista, da bi haker mogao da ga zaobiđe da otvori i pokrene Model 3 ili Model I.

Stručnjak o kome je reč zove se sultan Kasin Kan . On je glavni konsultant za bezbednost NCC grupe, kompanije za sajber bezbednost sa sedištem u Mančesteru. On je pokazao da je “jednostavno” preusmeravanje komunikacije između telefona i automobila dovoljno da sistem poveruje da je vlasnik fizički blizu automobila.

Ne samo Tesla
U razgovoru za Bloomberg , Kan je istakao da se ova tehnika ne može koristiti samo za hakovanje Teslinih sistema za pokretanje i otvaranje, već da se potencijalno može koristiti sa svim vozilima opremljenim protokolom za prenos.Bluetooth Lov Energi (BLE) . Studija koju je sprovela grupa potrošača u Velikoj Britaniji 2019. godine, na primer, pokazala je da postoji oko 200 automobila koji se mogu otvoriti korišćenjem ovih metoda napada.

Do sada nije bilo dokumentovanih slučajeva da su Teslu hakeri ukrali ovom tehnikom, a sam Kan je objasnio da smatra da je rizik da se to dogodi prilično mali. U svakom slučaju, on je takođe precizirao da bi, kako bi se rešile eventualne neprijatnosti i povećala bezbednost automobila, trebalo bi zameniti pristupni sistem, uključujući i hardver .

Druge vrste upada
Tesla za sada nije dao saopštenje. Isto je uradio nedavno, kada je drugi stručnjak za kompjutersku bezbednost, Dejvid Kolombo, pokazao način da se provali u Teslin sistem kako bi se nepravilno upravljalo određenim funkcijama kao što su otvaranje i zatvaranje vrata ili jačina muzike.

Ali da se vratimo na BLE tehnologiju, koristi se u mnogim oblastima, od automobilizma do kućne automatizacije, a već se dešavalo da su hakeri uspevali da otvore vrata određenih kuća ili „pametno“ kontrolišu roletne i svetla zaobilazeći bezbednosne protokole i prevare sisteme. .

Na kraju, treba reći da su kompanije u sektoru stvorile kolektiv pod nazivom Bluetooth Special Interest Group čiji je zadatak upravo da ove sisteme za prenos podataka (sve rasprostranjenije) učini što sigurnijim i pouzdanijim.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close