Automobili

Koje automobile Reno više neće moći da proizvodi u Rusiji?

Da li ste ikada čuli za Lada Ks-Rai? A Largus? Ili čak Kalinka? Ovi modeli su skoro nepoznati u Evropi, ali su dobro poznati ruskim automobilistima. Svi ovi automobili su brendirani Lada i proizvedeni su u fabrici Togliatti, u vlasništvu AvtoVAZ-a.

AvtoVAZ koji je, ako pažljivo pratite automobilske vesti, upravo došao pod okrilje Ruskog Centralnog instituta za istraživanje i razvoj automobila i motora nakon prodaje akcija francuskog proizvođača .

Ova promena vlasništva je posledica napuštanja svih aktivnosti na ruskom tlu od strane Renoa, što je značajan gubitak za Losange pošto je Rusija bila njegovo drugo tržište. Reno grupa takođe napušta dobar deo proizvodnje, sa dve fabrike koje su upravo prešle u ruke Moskve . Shodno tome, ovo rezultira prestankom proizvodnje od oko 400.000 automobila godišnje podeljenih na 13 modela.

Podsećanja radi, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin najavio je da će fabrike ponovo pokrenuti sovjetski brend Moskovitch, čiji su prvi automobili proizvedeni 1946. godine.

Fabrika u Toljatiju
Proizvodnja AvtoVAZ-a koncentrisana je u fabrici u Toljatiju, fabrici koja je nastala šezdesetih godina prošlog veka pod okriljem Fijata i prešla pod kontrolu alijanse Reno-Nisan 2008. Ova gigantska fabrika ima proizvodni kapacitet od 650.000 automobila i više od 400.000 motora.

U 2020. sklopljeno je 318.826 automobila (ovo su najnoviji dostupni podaci), proizvedeno je i 381.838 menjača, kao i 441.506 motora i 880.956 šasija. Proizvedeni modeli su namenjeni ruskom domaćem tržištu. Ovde, detaljno, modeli koje stoga više neće proizvoditi Reno.

Lada Granta (proizvedeno 117.677 jedinica)
Reč je o malom automobilu B segmenta, proizvedenom u različitim varijantama. To je drugi najprodavaniji automobil u Rusiji u 2021. sa 111.430 jedinica. To je prilično uspešan model koji se izvozi i na neka istočnoevropska tržišta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close