Automobili

Hoće li BMV uskoro napustiti kompaktni segment?

Pojava električnih vozila i tranzicija koja počinje primoravaju proizvođače da preispitaju svoju strategiju i asortiman. Međutim, ova tranzicija se trenutno suočava sa nekoliko problema, posebno u vezi sa troškovima proizvodnje.

Danas je razvoj električnog automobila isplativiji na velikom modelu, a još više kada je u vrhu. Zašto ? Iz jednostavnog i dobrog razloga što je lakše apsorbovati troškove proizvodnje električnog modela na modelu vrhunskog ranga, koji se kupcima može prodati po višoj ceni jednom u prodavnici.

Odlučujući budući standard Euro 7?
Nešto što je manje očigledno da se radi na manjem modelu. Zaista, prelazak na električni pogon nosi nezanemarljive troškove, koji će morati da se prenesu na konačnu cenu automobila. Međutim, kupci u nižim segmentima nemaju, ili ne žele, nužno da plate 20 do 30% više za električni model, dok je termička ekvivalentnost jeftinija, a i danas manje restriktivna.

Pomoć pri kupovini koju je postavio zakonodavac omogućavaju, delimično, da se popuni ovaj jaz u ceni i da se balans više usmeri ka električnom automobilu. Ali ova pomagala neće trajati zauvek i sigurno će nestati pre nego što cena razvoja i proizvodnje električnog automobila bude ekvivalentna onoj za termalni danas.

Prema rečima naših kolega iz Autocar -a , BMV sada sumnja u budućnost svojih kompaktnih modela, posebno sa dolaskom novih standarda. Euro 7, na primer, koji bi trebalo da stigne 2025. godine, primoraće proizvođače da masovno ulažu kako bi se i dalje nadali da će biti u ekserima. Investicija koja će uticati na konačnu cenu automobila.

Koji modeli su pogođeni?
Prema izvoru unutar nemačkog brenda, UKL arhitektura na kojoj su zasnovani nova generacija Mini i BMV Ks1 neće nužno moći da prihvati veće hibridne pogonske agregate, što bi moglo predstavljati problem sa novim standardima emisije CO.2.

Drugi problem je i obim prodaje. „Mali“ BMV-i se ne moraju nužno dobro prodati, posebno u Sjedinjenim Državama. Ipak, Kina omogućava da se globalno sustigne ove veoma prosečne rezultate u SAD, mali BMV-i imaju malo više vetra u leđa. Povlačenje iz ovog segmenta značilo bi i ostavljanje otvorenih vrata konkurenciji na kineskom tržištu, jednom, ako ne i najvažnijem u svetu sada.

Iako Mini, BMV Ks1 i BMV serije 1 možda imaju još nekoliko godina ispred sebe, BMV bi do 2030. godine mogao da postavlja pitanja o vrednosti zadržavanja kompaktnih modela ako će se prodavati skuplji da bi bili profitabilni, a znajući da automobili u ovom segmentu moraju biti “pristupačni” upravo da bi napravili zapreminu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close