Automobili

Jedinstveni Ferrari Breadvan se srušio tokom Le Mans Classic 2022

Ovog vikenda, ljubitelji motosporta imali su zadovoljstvo da prisustvuju jednoj od najuzbudljivijih trka Formule 1 poslednjih godina. Ali postojao je i još jedan događaj koji nije trebalo propustiti: Le Mans Classic koji se održao na čuvenoj stazi Sart. Slično kao i F1 trka iz Silverstona, trka u Francuskoj nije prošla bez skupih incidenata.

Jedinstveni Ferrari 250 SVB “Breadvan” udario je u ogradu za gume, pri čemu je izgubio vrata na strani suvozača. Ono što je najvažnije je da je vozač – Austrijanac Lukas Haluša (31) izašao zdrav i zdrav iz slupanog automobila, uprkos prilično brutalnom sudaru u starinskom automobilu koji je pre nekog vremena trčao u Le Manu, star oko 60 godina. Sa sigurnošću se može reći da je zadnjem delu Breadvana potrebno ozbiljno servisiranje, a pošto je reč o jedinstvenom automobilu, svakako zaslužuje da se jednog dana vrati na stazu.

Ferrari Breadvan Tribute Niels van Roij Design
Ferrari Breadvan Tribute Niels van Roij Design
102 Slike
NJegova istorija je zanimljiva, pošto Breadvan u to vreme nije imao odobrenje Enca Ferarija . U stvari, automobil je nastao u Commendatore-ovom odbijanju da proda grofu Đovaniju Volpiju potpuno novi 250 GTO. Automobil je rođen iz starog 250 GT SVB opremljenog snažnijim V12 motorom u mnogo lakšem i aerodinamičnom karoseriji.

Takmičio se na trci u Le Manu 1962. i bio je brži od bilo kog 250 GTO, ali slomljena pogonska osovina je prekinula njegovu vožnju. Pre penzionisanja, Breadvan (koji je francuska štampa prozvala „La Camionnette“) bio je sedmi ukupno nakon četiri sata trke. Dva druga 250 GT SVB-a su dobila sličnu karoseriju, a zatim 456 GT Venice i kasniji FF/GTC4Lusso.

Početkom prošle godine, proizvođač karoserija Niels van Roij Design odao je počast originalnom automobilu iz 1962. sa Breadvan projektom zasnovanim na Ferrari 550 Maranello. Očigledno nije imao šest Veber karburatora koji su probijali haubu, ali je dodat jasan ekran za sličan efekat. Kao i njegov izvor inspiracije, retro aroma shooting brake iz takođe je ostao jedinstven komad.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close