Automobili

Iran, Rusija i Turska žele zajedno da naprave automobil

Industrijski zvaničnici Irana, Turske i Rusije izrazili su spremnost da zajednički dizajniraju i proizvode automobile, rekao je šef iranskog Udruženja proizvođača auto-delova.

„Postoji velika mogućnost tripartitne saradnje između proizvođača automobila i dobavljača iz tri zemlje “, rekao je Mohammadreza Nadžafi-Maneš, a prenela je u ponedeljak zvanična agencija Irna.

Veliko tržište za eksploataciju
Prema njegovim rečima, Udruženje proizvođača automobila i rezervnih delova Turske predložilo je formiranje tripartitnog konzorcijuma iranskih, ruskih i turskih industrijalaca za projektovanje i proizvodnju pojedinačnih automobila.

„Sa populacijom od oko 400 miliona ljudi i tržištem od najmanje 800 miliona ako računamo susedne regione, ove tri zemlje mogu da zauzmu veliko tržište za svoje proizvode “, rekao je Mohamadreza Nadžafi-Maneš. Štaviše, sa aktuelnim ratom između Rusije i Ukrajine i velikom potrebom Rusije za rezervnim delovima proizvedenim u Iranu, „ova ideja može biti realizovana vrlo brzo“ .

„Proizvodnja svih delova automobila sa potencijalom ove tri zemlje, izbegavanje transfera valuta za obezbeđivanje rezervnih delova i postojanje izvoznih tržišta su među prednostima ovakvog projekta koji predlažu Turci. za koji su Rusi zainteresovani . dodao je on.

Sloboda od međunarodnih sankcija
Rusija i Iran podležu međunarodnim sankcijama koje ih strogo kažnjavaju u međunarodnoj trgovini. Turska, koja godišnje izveze više od 12 milijardi dolara rezervnih delova, ima veoma dobar potencijal u prerađivačkoj industriji ovih delova.

Rusi imaju i visoke tehnološke kapacitete, posebno za teška vozila, a postojanje fabrika i proizvodnih linija za sklapanje raznih automobila u Iranu, kao i projektantski kapacitet faktori su koji promovišu realizaciju ovog projekta, smatra Mohamedreza. Nadžafi-Maneš.

Iran je bio na 19. mestuthnajveći proizvođač automobila na svetu 2021. godine, prema najnovijem izveštaju koji je objavila Međunarodna organizacija proizvođača motornih vozila (OICA). Na osnovu podataka OICA-e, iranski proizvođači automobila proizveli su 894.298 vozila u 2021. godini, izvestila je Irna. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close