Automobili

Ciljevi CO2: Superautomobili dobijaju dodatno vreme

Evropska unija je odobrila ukidanje termičkih motora 2035. Proizvođači automobila više neće moći da prodaju benzinske, dizel i hibridne automobile i laka komercijalna vozila u Evropi.

Pre nego što stignu do ove tačke, proizvođači su podložni ciljevima CO2 (smanjenje emisija od 55% u odnosu na 1990.) pregovarano do 2025. godine i koje varira od proizvođača do proizvođača. Proizvođači superautomobila kao što su Ferari ili Lamborgini uspeli su da dobiju izuzeće koje im je omogućilo da odlože ovaj rok do 2029.

Automotive Nevs Europe otkriva da se Evropa složila da produži rok do kraja 2035. godine . Ova mera se odnosi na sve “male” proizvođače, one koji prodaju manje od 10.000 automobila godišnje. Ferari, Lamborgini, Meklaren i Aston Martin stoga spadaju u ovu kategoriju. Proizvođači koji proizvode manje od 1000 vozila godišnje kao što su Bugatti ili Koenigsegg izbegavaju sva ova ograničenja.

To je pobeda za ESCA, Evropsku alijansu proizvođača malih automobila koja predstavlja McLaren, Pagani, Aston Martin, Rimac, Ineos i Koenigsegg. Alijansa je lobirala objašnjavajući da superautomobili imaju duži životni ciklus i da ovi automobili velike snage imaju ograničen ukupni uticaj na životnu sredinu . Ferari zaista emituje više CO2 nego limuzina ili SUV, ali na kraju, tokom svog životnog veka pređe vrlo malo kilometara, za razliku od automobila namenjenih široj javnosti.

„Ugradnja velike baterije u superautomobil ima negativan uticaj na emisije izduvnih gasova u proizvodnji jer se ovi automobili voze veoma malo [da bi se nadoknadile dodatne emisije povezane sa proizvodnjom baterija] “, rekao je Phillippe Houchois, globalni automobilski analitičar u investicijskoj banci Jefferies, Automotive Nevs Europe .

Ferrari i Lamborghini već prodaju hibridna vozila kako bi smanjili prosečnu emisiju CO2. Od 2024, Lamborghini serija će biti hibridna . Za nekoliko godina će dočekati 100% električni model, baš kao i Ferari, koji je već rekao da će i on proizvoditi električni sportski automobil. Proizvođači takođe traže alternative uključujući sintetička goriva koja mogu da uštede termalne automobile.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close