Automobili

Kia ProCeed sa novim 1.5 T-GDI motorom, 48 V i 7-stepenim DSG-om na testu

Da li se ova mešavina dobro slaže?
Kada je ProCeed predstavljen u decembru 2018. godine, Kia je govorila o „prvoj kočnici za pucanje sa pet vrata proizvođača zapremine u kompaktnoj klasi“. Štampa se nije složila i model je nazvala ili južnokorejski Mercedes CLA Shooting Brake (uostalom, kompaktni model sa zvezdom postoji od 2013. godine) ili čovečji Porsche Panamera Sport Turismo . Tako je iznenada Kia mogla da radi Porsche .

Da skratim: Nije zapravo važno kako su Kia ili bilo ko drugi nazvali ProCeed niti kako se danas zove: Jer, elegantni karavan sa zgodnim zadnjim delom koji je Kia sastavila izgledao je i izgleda prokleto dobro. Kome su potrebni kratki zadnji nadvisi kada umesto toga možete da dobijete kombinaciju zadnjeg dela sportskog seksi oblika sa svetlosnim zadnjim svetlima?!

Novi motor. Fakultativno uz MHEV
S obzirom da se čini da Kia i dalje dobro posluje na tržištu nakon 2,5 godine, uz šik izgled ProCeed-a, u poslednjem ažuriranju za 2021. godinu ništa nije promenjeno u dizajnu ili drugim bitnim stvarima. ProCeed je i dalje na istoj K2 platformi sa međuosovinskim rastojanjem od 2,65 metara, 4,61 metara dužine i 1,42 metra visine.

Reklama o kaputima
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
Najvažnija inovacija je na prvi pogled relativno neupadljiva, ali mnogo toga menja na papiru. Ažuriranje je novi 1,5-litarski turbo-benzinski motor sa 160 ks, koji zamenjuje prethodni 1,4 T-GDI (sa 140 ks) i prvi je benzinski motor sa 48-voltnim blagim hibridnim sistemom koji je ugrađen ispod haube ProCeed-a.

Pored veće izlazne snage, 1,5 T-GDI sa 253 Njutomera takođe mobiliše veći obrtni momenat od prethodnih 1,4 T-GDI (242 Nm). Sa standardnim 7-brzinskim DCT-om dostiže 100 km / h za 8,8 sekundi, a maksimalna brzina je 210 km / h (ProCeed sa 1,4 T-GDI DCT7: 9,2 sekunde; 205 km / h).

Optimizacija potrošnje između 1,4 i 1,5 sa 48 volti je 0,1 do 0,3 litara, u zavisnosti od metode merenja. Podrazumeva se u tehničkom listu. Za vreme normalne vožnje nećete primetiti ništa od ovoga.

Više pritiska ispod, manje snage gore
Pa, šta smo primetili tokom testa? U poređenju sa prethodnim motorom, latencija od pritiska papučice gasa do promene uzdužnog ubrzanja je subjektivno nešto kraća i spremnija. Pritisak obrtnog momenta koji dovodi ProCeed napred može se sada osećati malo duže u srednjem opsegu brzina. S druge strane, čini se da motor ostaje bez daha malo ranije, posebno u većem opsegu brzina.

DCT nastavlja da radi svoj posao brzo i odlučno. Ali ponekad pomalo nervozan za naš komforni ukus. Izgleda sportski i na lopti, ali ne mora nužno da vam se sviđa, posebno pri malim brzinama.

Takođe je malo teško pronaći tačno pravu tačku, tako da automatsko isključivanje motora bude zadovoljeno kada se približite semaforu, isključi i utiša jedinicu. Ako nakon isključivanja ne nastavite da pritiskate kočnicu i malo otpustite kašnjenje, i dalje ćete se zaustaviti, ali motor će se ponovo uključiti.

Šasija ostaje dizajnirana da bude sportska. Čak i u GT liniji, koja nije toliko dizajnirana za poligon, želite da naglasite, čisto subjektivno, da je bivši šef razvoja BMV M Albert Biermann mogao imati ulogu u igri.

ProCeed vrlo čvrsto izvire i zvukovi kotrljanja se jasno čuju. Ako se naviknete na to, ProCeed nagrađuje Pušačku kočnicu neverovatnom bočnom dinamikom i gotovo nikakvim pokretima ili kotrljanjem.

Više baterije, manje prtljažnika
Ako ste do sada više voleli ProCeed od Sportsvagona (tako Kia naziva nešto manje šik normalni karavan serije Ceed ) zbog primetno više sportskog izgleda, prethodno bi trebalo da pogledate u prtljažnik. Obično oba modela odvajaju samo 31 neznatnu količinu prtljažnika. Međutim, pošto je Kia negde morala da prilagodi uvećani sistem za skladištenje energije od 48 volti, teretni prostor Shooting Brake je znatno smanjen. 594 do 1.545 litara u normalnom ProCeedu sada su 472 do 1.423 litara u 48-voltnoj MHEV verziji.

Ono što je lepo kod prtljažnika, međutim, jesu brojni preklopci i odeljci koji se mogu naći ispod i pored stvarnog poda za utovar. Ovde se male stvari mogu zaista dobro organizovati.

Inače se ništa ne menja u unutrašnjosti i Kia ovde radi veoma dobar posao. Šta posebno volimo i na šta biste trebali paziti? Grejanje sedišta na zadnjim sedištima, lepo oblikovana sedišta u prvom redu i brojni tasteri i prekidači koji čine nepotrebno premetavanje podmenija infotainment sistema zastarelim.

Takođe lepo: Kia isporučuje zvukove prirode koji se mogu reprodukovati na hi-fi sistemu. Šum mora u ProCeedu. Opuštajuće.

Ako želite da saznate više, možemo vam preporučiti naš prvi ProCeed test iz 2019. Ovde naš kolega takođe detaljno govori o osećaju prostora u unutrašnjosti i sistemima pomoći.

Zaključak: 7.5 / 10
Za nas sada postoji zaista samo jedno pitanje, jer je ProCeed sjajan automobil: ima li smisla uzimati ProCeed sa hibridnim sistemom od 48 volti ili bi novi 1,5 T-GDI bio dovoljan sam po sebi? Što se tiče cene, Kia zahteva doplatu od 750 evra u poređenju sa modelom bez električne podrške potrošača.

Prednosti ovde – osim uštede na ceni – su nešto veći prtljažnik i 30 kg manja masa praznog vozila. Dok ProCeed sa 48V godišnje uštedi oko deset evra poreza na vozila. Da bi se dodatak amortizovao na osnovu poreza, morali biste da vozite svoj ProCeed 75 godina.

Galerija slika: Kia ProCeed 1.5 T-GDI 48V 7DCT na testu
Kia ProCeed 1.5 T-GDI 48V 7DCT GT-Line na testu
33 slike
Kia ProCeed 1,5 T-GDI 48V 7-brzinski DSG GT-Line

MOTOR Četvorocilindrični turbo-benzinski motor sa 1.482 ccm, 48V-MHEV (1,5 T-GDI 48V)
SNAGA 117,5 kV (160 PS) pri 5.500 o / min
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENAT 253 Nm pri 1.500 – 3.500 o / min
TIP ZUPČANIKA 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom
POGON Prednja vuča
UBRZANJE 0-100 KM / H 8.8 s
MAKSIMALNA BRZINA 210 km / h
DUŽINA 4.605 mm
ŠIRINA 1.800 mm (bez spoljnih retrovizora)
VISINA 1.422 mm
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 472 – 1.423 l
PRAZNA TEŽINA 1.455 kg
OPTEREĆENJE PRIKOLICE 1.410 kg (kočeno na nagibu od 12 procenata)
BROJ MESTA 5
POTROŠNJA 5,6 – 6,0 l (VLTP), 6,8 l (potrošnja testa)
EMISIJA 126 – 136 g / km (VLTP)
OSNOVNA CENA 31.340 evra

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close