Automobili

Ko želi ovaj Porsche 919 Hibrid?

17 pobeda, 20 pol pozicija, 3 šampiona konstruktora i 3 prvenstva vozača. Ovo je karijera Porschea 919 Hibrid, LMP-1 jednoseda napravljenog za trku na VEC-u, svetskom prvenstvu u izdržljivosti koje takođe uključuje čuvena 24 sata Le Mana.

Na aukciji RM Sothebi’s u Majamiju, koja će se održati od 6. do 13. oktobra, u prodaji će biti 919 hibrid. Jedini problem je što nije funkcionalan .

Moći ćete samo da mu se divite
Ovaj model je jedan od 13 “izložbenih automobila” koje je Porsche napravio 2014. Drugim rečima, to je “model” pravog trkaćeg Porschea u razmeri 1: 1 koji je korišćen za učešće na promotivnim događajima širom sveta. Pored toga, 919 je bio izložen u brojnim Porsche centrima za iskustvo i u Porše muzeju u Štutgartu.

Međutim, iako nema motor, automobil je napravljen do posljednjih detalja koristeći iste materijale i rješenja kao i 919 Hibrid. Karoserija je napravljena od stakloplastike i sedi na čeličnom šasiji, dok su nalepnice i detalji identični onima na trkaćim automobilima koje voze vozači kao što su Nico Hulkenberg, Nick Tandi i Earl Bamber.

Košta koliko i Ferari Roma
Originalni Porsche je opremljen hibridnim motorom koji se sastoji od benzinskog motora postavljenom na zadnji i jednog električnog motora koji se nalazi na prednjoj osovini. Potonji se puni oporavkom kinetičke energije izduvnih gasova i tokom kočenja.

Toplotni motor je V-četiri sa direktnim ubrizgavanjem i može da razvije preko 500 KS, dok električni motor može da prenese 250 do 400 KS napred stvarajući sistem pogona na sve točkove.

Koliko može da vredi takav auto? Na aukciji koju je organizovao RM Sothebi’s u aprilu 2021. godine, još jedan 919 hibridni automobil prodan je za 204.000 € . Stoga je to zaista ekskluzivan “model”, čak i više od Ferrarija 250 Testarossa J sa 93.000 evra.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close