Automobili

Leteći taksiji osvajaju Pariz, Milano i Tokio

Električni avion je nesumnjivo sledeća granica javnog i privatnog prevoza. Mobilnost urbani vazduh je pozvan da eksponencijalno raste u narednih nekoliko decenija, a mnogi proizvođači i preduzeća širom sveta da ubrza razvoj svojih prvih prototipova.

Gradovi se takođe spremaju da dočekaju ovu inovaciju. Na primer, povodom Zimskih olimpijskih igara 2026. Milan bi mogao da eksperimentiše sa letećim taksi uslugom koju vodi Sea, kompanija koja upravlja aerodromima Linate i Malpensa. Pored grada Milana, za poletanje su spremni i Tokio i Pariz.

Potpis Rolls-Roycea
Japan Airlines (JAL) je počeo da proučava infrastrukturu i sertifikate potrebne za početak letenja avionima sa vertikalnim poletanjem. S tim u vezi, kompanija je već krenula u izgradnju početne flote od 50 aviona, sa ciljem daljeg proširenja u narednim godinama.

Avolon će isporučiti JAL avione VA-X4 koje je razvio Vertical Aerospace. Uređaje, koji su sertifikovani od strane Britanske uprave za civilno vazduhoplovstvo, Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva (EASA) i Japanske uprave za civilno vazduhoplovstvo, pokreće lagani električni motor razvijen u saradnji sa Rolls-Royce-om .

Evropa je takođe spremna
Pored električnog pogona, eVTOL će imati visok stepen automatizacije. Elektronika će biti veoma slična onoj kod vojnih aviona F-35B. Biće i izuzetno brzi: japanski leteći taksiji će moći da dostignu brzinu od 322 km/h sa dometom od oko 161 km, što će im omogućiti da se kreću između gradova.

Istovremeno, programeri VA-X4 tvrde da će model biti 100 puta tiši od običnog helikoptera. Očekuje se da će prvi helikopteri ući u upotrebu 2025. godine, odmah nakon zvaničnog predstavljanja na izložbi u Osaki Kansai.

A u Evropi? U prethodnim intervjuima, rukovodioci EASA-e rekli su da ćemo videti prve leteće taksi letove 2024. ili 2025. Nemački startup Volocopter navodno planira da pregleda tehnologiju za Olimpijske igre u Parizu 2024. Ne zaboravimo da Audi , Porše i Stelantis takođe rade na promeni od četiri točka do propelera.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close