Automobili

Mercedes-AMG će održati svoj V8 u životu ako bude dovoljno potražnje

U julu 2021. Mercedes je otkrio svoje namere da postane proizvođač električnih automobila do kraja decenije. Međutim, tu izjavu pratila je velika zvezdica na kraju, pošto je trokraka pojašnjavala da će se to dogoditi samo tamo gde „tržišni uslovi dozvoljavaju“.

To znači da iako će motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti povučen u nekim regionima, postoje dobre šanse da će nemački brend i dalje imati benzinska vozila u prodaji u većem delu sveta.

Neće to nužno biti mali motori, jer je Mercedes odlučan da zadrži V8 u životu do 2030. godine i kasnije . U intervjuu za australijski časopis CarSales, potpredsednik za razvoj vozila ovog proizvođača, Joerg Bartels, rekao je da će osmocilindrični motor ostati tu.

On je objasnio da se sve svodi na strože propise o emisiji gasova. Ako proizvođač iz Štutgarta uspe da to uradi i ispuni prosečne ciljeve CO2flote, ne planira da povuče V8 ili manji šestokrevetni red.

„Na kraju, to mora da ispuni našu ukupnu CO strategiju.2, i imamo jasan put u tom pogledu: da budemo CO neutralni2. A od 2030. želimo samo da proizvodimo električnu energiju. Ali ako i dalje postoji potražnja kupaca [za benzinskim V8 motorima] u određenim regionima, a to je i dalje deo naše ponude, zašto bismo tome stavili tačku?”

Mercedes je potpuno svestan da će mu biti teško da unapredi motore sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi ispunili strožije propise – posebno Euro 7 standard – ali zna da će neki kupci i dalje želeti da kupe automobile sa šest i osam cilindara. Gospodin Bartels je uveren da inženjeri mogu da naprave motore u skladu sa strožim zakonima, ali to uključuje visoke troškove koje neki kupci neće biti spremni da plate.

Gospodin Bartels priznaje da će biti teško opravdati visoke troškove razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem kada standard Euro 7 stupi na snagu sredinom decenije, ali taj dan još nije stigao. U međuvremenu, V8 je dostupan u nizu modela i trebalo bi da nastavi da se koristi u budućim proizvodima, uključujući drugu generaciju AMG GT .

Međutim, Mercedes-AMG C 63 će izgubiti V8 u korist četvorocilindričnog, a izveštaji ukazuju da će sledeći E 63 takođe odbaciti 4,0-litarski motor. S druge strane, Mercedes će vam rado prodati Maibach S-Klasu u verziji S680 sa snažnim V12, jednim od poslednjih dvanaestocilindričnih novih automobila koje možete da kupite.

Dok se proizvođači poput Poršea i Tojote poigravaju sintetičkim gorivima, Mercedes ne misli da je ovo održivo rešenje, jer veruju da su i dalje loši za životnu sredinu: „Proučili smo to pitanje, naravno. Ali sa energetske tačke pogled, to baš i nema smisla.Koliko kilograma CO2da li proizvodite za proizvodnju sintetičkih goriva?”

Konkurentni BMV se takođe obavezao da će zadržati svoje motore velike zapremine, obećavajući da će M modeli sa rednim šestocilindričnim motorom i V8 ostati na mestu najmanje do 2030. godine. Međutim, M760i je ukinut sa novom serijom 7, što znači da više neće biti V12.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close