Automobili

Mercedes G-Klasa – Nikada prodat toliko kao 2021

Kao i ovaj Mercedes G-Klasa na slici iznad, prodaja nemačkog terenca nastavlja da raste. Iako je nedostatak mikročipova izazvao pustoš u automobilskoj industriji prošle godine, legendarni 4k4 sa zvezdama se opirao, i još više, sa svetskim rekordom isporuke od 41.174 prodata modela, apsolutnom rekordu od debija G-Klase V460 1979. godine.

A zamislite da bi 2022. godina mogla da ispadne još bolja, s obzirom na to da je planiran restajling sredine karijere uz, svakako, jedan ili više noviteta. Čak i ako je teško znati kakav će uticaj kriza poluprovodnika imati na isporuke G-Klase 2021. godine, jasno je da je to svakako bio jedan od najmanje pogođenih Mercedesovih modela .

Trenutna G-Klasa ima moćne benzinske ili dizel motore, u zavisnosti od tržišta. Ali i on će biti električni, tačnije 2024. godine, kao što je najavljeno tokom predstavljanja EKG koncept automobila na poslednjem sajmu automobila u Minhenu. To je pre svega svojevrsno „prilagođavanje” na električnu struju G-klase, a ne sasvim novo vozilo.

Nemački terenski automobil, koji je u Gracu, u Austriji, napravio Magna Steir, zadržao bi svoju čuvenu šasiju merdevina i prošao bez EVA arhitekture koja je prvi put viđena na EKS i EKE limuzinama. Mercedes radi na drugoj platformi za električni automobil pod nazivom MMA, ali će se ona koristiti samo za vozila veličine C-Klase.

Da se ​​vratimo na našu prodaju, iako je G-Klasa imala najbolju godinu, S-Klasa je ipak uspela da napreduje, sa duplo više prodatih jedinica. Limuzina je zahvaljujući novoj generaciji zabeležila rast prodaje za 40%, na 87.064 komada, a više od trećine (35,5%) prodato je u Kini.

Maibach je prošle godine zabeležio porast od 50,7% sa 15.730 prodatih automobila, uglavnom zahvaljujući kineskim kupcima gde je Maibach prodavao oko 900 automobila mesečno, ili oko 11.000 jedinica tokom godine. Prodaja Mercedes-AMG-a je takođe porasla, 16,7% u ovom slučaju, sa 145.979 prodatih vozila.

Sve u svemu, prodaja Mercedesa (uključujući Smart) opala je za 5% u 2021. godini, na 2,093,476 jedinica, dok je odeljenje za komunalne usluge zabeležilo rast prodaje od 2,6%, na 334,210 jedinica. Potražnja za plug-in i električnim hibridima u Mercedesu porasla je za 69,3% na 227.458 jedinica. Prodaja čisto električnih automobila iznosila je 99.000 jedinica, uključujući i Smart EK .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close