Automobili

Porsche nas podseća da je proizveo Mercedes 500 E (V124)

Najlepši od V124?
Možda bi nam danas zvučalo pomalo čudno, i mi to obično zaboravljamo, ali da, devedesetih godina Mercedes-Benz, tada Daimler-Benz AG, udružio se sa Porscheom da bi proizveo 500 E. Da bi proslavio 30. godišnjicu sportska limuzina, Porsche nas vodi kroz proces razvoja.

Italijanski dizajner automobila Bruno Sacco bio je zadužen za karoseriju, koja je bila daleko ispred svog vremena. Uprkos Mercedes-Benz-ovoj znački koja viri iz haube, mnogi elementi dizajna, uključujući branike, farove i zadnja svetla, ugrađeni su u telo. Paket je optimizovao aerodinamiku, smanjujući koeficijent otpora na 0,26, čineći ga jednom od najaderodinamičnijih limuzina u svetu.

Galerija: Mercedes-Benz 500 E (V124)
Mercedes-Benz 500 E.
14 Slike
Ispod karoserije, Mercedes je uveo Porsche da redizajnira motorni prostor kako bi napravio mesta za V8 500 SL. U to vreme, limuzina V124 dizajnirana je za smeštaj manjih i štedljivijih motora, posebno da bi se nosila sa nedostatkom goriva u Sjedinjenim Državama. Možda ovo već znate, ali 500 E – i 500 SL – zapravo su dobili varijantu motora korištenog u Sauberu C9 koji je 1989. osvojio 24 sata Le Mana!

Kako bismo mogli da napišemo čitav članak o motoru modela 500 E, brzo ćemo preći na karoseriju koju je izradio Porsche. Širi blatobrani – koji skrivaju elemente vešanja modela 500 SL i SEL – nisu dozvolili da model 500 E prođe kroz postojeću proizvodnu liniju. Srećom, Porsche je spasio dan koristeći svoju zgradu Reutter, koja se ranije koristila za Porsche 356 i druge 911, da sastavi do 20 jedinica dnevno.

Ukupno će biti proizvedeno ne manje od 10.500 Mercedesa 500 E, koji su svi prošli kroz Porscheove radionice .

Iako pomalo neprimećen, proizvodni savez dva nemačka proizvođača i dalje je jedan od najvećih parova u automobilskom svetu. A krajnji rezultat je jedna od najneverovatnijih limuzina ikada napravljenih.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close