Automobili

Retki Ferrari 340 MM Spider dostupan na aukciji

Legenda motosporta biće na aukciji 14. maja u Monte Karlu, rasprodaja koja će se poklopiti sa vikendom Velike nagrade Formule 1. RM Sothebi’s će ponuditi na prodaju retki Ferrari 340 MM Spider od Vignalea, jedan od najuspešnijih automobila pedesetih godina prošlog veka.

Ovo je jedan od četiri primera koja su i danas živa. NJena cena se procenjuje između šest i osam miliona evra.

rođeni pobednik
Ferrari 340 MM je napravljen 1953. godine, na osnovu već veoma konkurentnog modela 340 America, koji je pobedio na nekoliko trka u Sjedinjenim Državama i Mille Miglia. Ali da bi učestvovao na Svetskom prvenstvu 1953. godine, Ferari je odlučio da ode još dalje, modifikujući svoj prethodni model i u pogledu šasije i mehanike.

Sa međuosovinskim rastojanjem produženim sa 2,42 na 2,50 metara i širim točkovima, 340 MM je odmah naišao na brojne uspehe. Mnogo toga ima i njegova „nova” mehanika, sa 4,1-litarskim V12 od 300 konjskih snaga. Napravljeno je deset kopija, sa nekoliko sjajnih trka koje su osvojene na njihovu zaslugu, uključujući 1000 Miglia, 24 Hours of Spa, 1000 km Nirburgring ili Giro di Sicilia.

Kasnije će stići verzije sa 4,5 litara, zatim 4,9 litara, a ova konačna verzija će omogućiti Ferariju da pobedi na 24 sata Le Mana 1954. godine.

Priča o ovom Ferariju 340 MM
Ovaj 340 MM sa brojem šasije “0350 AM” prodat na aukciji smatra se “sestrom” pobednika Mille Miglia iz 1953. Novi model je naručio kalifornijski biznismen Sterling Edvards, koji je otišao direktno kod Alfreda Vignalea da bi svoj model izjednačio posebnije.

Proizvođač karoserije je dodao tri karakteristična proreza u lukovima točkova, trouglaste usisnike za vazduh na zadnjim branicima, novu haubu i novi izduvni sistem. Prvobitno je automobil bio ofarban u tamno plavo i belo, ali je potom često menjao boju dok se nije vratio u klasičniju Ferrari crvenu.

Među vlasnicima automobila bio je i kolekcionar Šerman Volf, koji je posedovao automobil skoro 30 godina. Tokom proteklih 10 godina, model je pronašao svoj put u važnu američku kolekciju, ali nije ostao bez vožnje jer je učestvovao na nekoliko događaja i nekoliko takmičenja elegancije, poput onog na Pebble Beach-u 2015. ., gde je posebno dobio nagradu Fil Hil kupa.

Automobil se očigledno može prijaviti na bilo koju istorijsku automobilsku trku ili takmičenje, kao što su 1000 Miglia, Le Mans Classic ili Cavallino Classic.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close