Automobili

Sintetička goriva: šta su i kako funkcionišu?

Ako je energetska tranzicija započeta pre nekoliko godina (legitimno) asimilovana sa pravom revolucijom za svet transporta, izgleda da je zabrana prodaje novih automobila opremljenih motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi od 2035. koju je Evropski parlament nametnuo. kraj više od 100 godina istraživanja i razvoja u ovoj industriji.

Koristimo uslov dobrovoljno jer još uvek postoji nada da nećemo izgubiti sve investicije napravljene u više od jednog veka istorije automobila, a nada bi mogla počivati na tehnologiji koja izgleda da interesuje više ljudi, graditelja danas.

Ova tehnologija je sintetičko gorivo (poznato i kao “e-gorivo”), sintetička goriva proizvedena iz vode kroz niz hemijskih procesa.

Šta je sintetičko gorivo i kako se proizvodi?
E-goriva, takođe poznata kao elektrogoriva ili jednostavnije sintetička goriva, su goriva proizvedena veštački korišćenjem “Pover-to-Ks” tehnologije iz zajedničke osnove: vode.

Kroz hemijski proces elektrolize, koji se pokreće upotrebom električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora (inače ne bi bilo značajnih ekoloških koristi), voda se deli na kiseonik i zeleni vodonik.

Vodonik se, kroz „Fischer-Tropsch“ sintezu, kombinuje sa ugljen-dioksidom uzetim iz okoline ili uskladištenim tehnologijom hvatanja, korišćenja i skladištenja ugljenika, stvarajući tako gas koji se, u zavisnosti od procesa hemijske sinteze i naknadne rafinacije, pretvara u sintetičko gorivo.

Proizvođači automobila rade na tome
Kada su pre deset godina počela da zvone prva zvona za uzbunu o potrebi dekarbonizacije transportnog sektora, neki proizvođači su počeli da traže nove tehnologije koje bi mogle da ponude održivu alternativu trenutnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pored elektrifikovanih pogonskih agregata, mnogi proizvođači su u e-gorivima pronašli odgovor na svoja pitanja i od tada se pojavilo nekoliko projekata za razvoj i proizvodnju ovih ekološki prihvatljivih veštačkih goriva.

Jedan od prvih proizvođača koji je krenuo ovim putem bio je Audi . Firma iz Ingolštata proizvodi sintetička goriva u nekoliko evropskih fabrika, uključujući e-dizel u fabrici Laufenburg u Švajcarskoj, koja koristi energiju proizvedenu u hidroelektrani, i u fabrici u Drezdenu, i e-benzin (kako ga Nemci zovu) u fabrika u blizini Remsa, Francuska.

Audiju se pridružuje i još jedan brend iz Folksvagen grupe. Porše je pokrenuo pilot projekat sa Siemens Energi-om za izgradnju fabrike za proizvodnju sintetičkog goriva u Čileu, za koju se očekuje da će proizvoditi do 550 miliona litara goriva do 2026. godine.

Pro i kontra
Da bi sintetička goriva bila održiva alternativa električnim pogonima, vodonik koji reaguje sa ugljen-dioksidom mora da se proizvede kroz proces “zelene” elektrolize, koristeći obnovljivu energiju.

Zapamtite da prednost sintetičkih goriva nije smanjenje emisije CO na nulu2tokom celog ciklusa proizvodnje i upotrebe automobila, ali da se uravnoteži CO2nastaje tokom sagorevanja sa CO2koristi se za proizvodnju samog e-goriva.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close