Automobili

Zumirajte 4-cilindrični Ford Ecoboost iz Mustanga i Focusa RS

Među mnogim porodicama motora koje danas postoje, postoji jedan koji nailazi na određeni uspeh kod kupaca zahvaljujući svojim performansama i ukupnom prilično odmerenom apetitu.

Ovo je Fordova linijska četvorocilindrična serija iz EcoBoost porodice. Predstavljena na sajmu automobila u Frankfurtu 2009. godine, porodica motora Ecoboost je proizvedena sa različitim zapreminama u rasponu od 1,5 do 2,3 litra. U zavisnosti od verzije, ovi motori su se koristili i još uvek se koriste u mnogim Fordovim modelima, ali iu manje poznatim i prilično visokim performansama, kao što je Dallara Stradale .

Efikasnost na prvom mestu
Nova arhitektura koju je razvio Ford da bi postigao nivoe snage i obrtnog momenta slične onima kod motora sa prirodnim usisavanjem veće zapremine omogućila je američkom proizvođaču ne samo da postigne ciljne performanse, već i da proizvodi motore mnogo efikasnije, smanjujući potrošnju goriva i emisiju CO.2odnosno 30 i 15%.

Prvi četvorocilindrični Ecoboost pojavio se 2008. godine ispod haube Ford Ekplorera America sa zapreminom od 1.999 cc3(provrt 87,5 mm i hod 83,1 mm) sa snagom i obrtnim momentom od 275 konjskih snaga i 380 Nm. Proizveden iz Mazdine 2,0-litarske porodice motora, četvorocilindrični Ecoboost koristi promenljivo vreme sa dve bregaste osovine iznad glave.

Verzije ispod 2,0 litara
Godinu dana nakon lansiranja prvog 2,0-litarskog četvorocilindričnog Ecoboosta, Ford je predstavio varijantu sa zapreminom od 1.596 cc3(provrt od 79 mm i hod 81,4 mm) ispod haube Lincoln C koncepta predstavljenog na Salonu automobila u Detroitu. Ovo je potom našlo svoj put u mnogim Fordovim modelima koji se prodaju u Evropi, kao što su Mondeo, S-Mak, Focus i Fiesta ST, ali i u Volvo modelima kao što su V40, S60 i V60 sa snagom u rasponu od 118 do 197 konjskih snaga.

Ford je 2014. godine lansirao novu verziju od 1,5 litara, napravljenu od 1,6-litarskog motora kako bi ispunio kineske propise protiv zagađenja. Novi pogonski sklop koji je prvi put postavljen na Ford Fusion mogao bi da računa na neka specifična tehnička rešenja, uključujući integrisanu izduvnu granu.

Verzije preko 2,0 litara
Američki proizvođač je 2015. godine najavio početak proizvodnje u svojoj fabrici u Valensiji još dve varijante, jedne od 2,0 litara i druge od 2,3 litra. Prvi je predstavljen 2016. godine na drugoj generaciji Ford Edge-a i doneo je sa sobom mnoge tehničke inovacije, kao što je upotreba turbo punjača sa Tvin-Scroll tehnologijom.

2,3-litarski četvorocilindraš je, u međuvremenu, debitovao 2015. godine u Ford Mustangu sa snagom od 310 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 475 Nm, a zatim je korišćen u drugim modelima kao što je Focus.RS . Ovaj motor, specijalno modifikovan od Bosch-a, postao je 2017. motor Dallara Stradale, italijanskog superautomobila sa 395 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close