Automobili

Retrofit: u Ruanu će 49 dizel autobusa biti pretvoreno u električne

Dok se elektrifikacija javnog prevoza razvija u većim francuskim gradovima, na redu je metropola Ruan da preduzme veliku obnovu svog voznog parka, sa velikim prelaskom na električni , što bi trebalo da se proširi u naredne četiri godine.

Sa flotom od 400 autobusa i 20 autobusa, Metropole Rouen Normandie je već kupio 14 autobusa na vodonik i 130 električnih autobusa, potvrdio je Siril Moro, potpredsednik metropole, zadužen za transport.

Ali, najavljeni cilj je da se dostigne 50% električnih vozila u vozilima javnog prevoza u Ruanu i njegovim periferijama, 49 drugih autobusa će biti naknadno opremljeno: njihovi dizel motori će zaista biti zamenjeni električnim motorima. Detaljnije, 29 autobusa i 20 autobusa imaće instaliran jedan (ili više) elektromotor(e) koji će biti konvertovani na nultu emisiju.

Retrofitting , koji se sastoji od prilagođavanja termalnog vozila električnoj tehnologiji, je tehnika koja još uvek nije mnogo rasprostranjena u Francuskoj, ali Metropolis Rouen Normandi ima za cilj da razvije sektor za naknadno opremanje .

Prvi prototip na jesen?
Za sada je raspisan tender za konverziju ruanskih autobusa na električne. Sledeće jeseni, prvi autobus bi trebalo da bude poslat u prostorije kompanije izabrane za ovaj projekat, kako bi se izradio prvi prototip. Prvi na ovaj način preuređeni autobusi bi teoretski trebalo da budu pušteni u promet za pet godina.

Rekonstrukcija će takođe garantovati određenu ekonomsku dobit, jer će, dok cena električnog autobusa iznosi oko 550.000 evra, cena autobusa sa dizel motorom preuređenog u električni, pasti na oko 250.000-300.000 evra.

Ukupan iznos rekonstrukcije autobusa u Ruanu procenjuje se na 14,7 milijardi evra i trebalo bi da bude finansiran od strane lokalnih vlasti, ali i od ADEME-a (Agencija za životnu sredinu i energiju).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close