Automobili

U Švedskoj, Candela predstavlja svoj projekat pomorskog šatla male snage

Zelene alternative javnom prevozu dostupne su i na vodi, a švedska kompanija Candela , specijalizovana za razvoj i proizvodnju električnih hidroglisera , predstavila je svoj novi projekat pod nazivom P-12 Shuttle , a namenjen je u bliskoj budućnosti putničkom saobraćaju. .

Po principu hidroglisera , čamac se izdiže iznad vode od određene brzine zahvaljujući tri potopljena krila od ugljeničnih vlakana (folije), značajno smanjujući vodootpornost i poboljšavajući njegove performanse.

Još jedna prednost: mali otpor koji stvara čamac ne stvara talase i ne šteti drugim igračima u plovidbi ili obalama plovnih puteva.

P-12 šatl je potpuno električni čamac, dugačak 12 metara, sposoban da preveze 30 putnika. U stanju je da postigne brzinu do 30 čvorova (55,5 km/h), zahvaljujući dva elektromotora koji obezbeđuju snagu od 88 kV.

Candela tvrdi izuzetno nisku potrošnju energije od samo 0,1 kVh električne energije po putniku po kilometru i domet od 50 nautičkih milja (93 km) pri 25 čvorova (46 km/h).

Candela P-12 šatl, koji bi na kraju trebalo da se koristi za redovnu šatl uslugu, je uvećana verzija „male“ Candele P-12, lansirane 2021. godine, a više namenjena za vodene taksi aktivnosti u Zahtevu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close