Automobili

Električni automobil Nissan IMk pretvorio se iz koncepta u prototip

U jesen pretprošle godine, Nissan je predstavio koncept IMk na međunarodnom sajmu automobila . Mali električni hečbek služi ne samo kao primer novog korporativnog identiteta pod nazivom Bezvremeni japanski futurizam, već i kao predznak budućeg proizvodnog modela.

Nissan je ovog leta zvanično potvrdio razvoj akumulatorskog kei automobila u okviru zajedničkog preduzeća sa Micubišijem, a sada su naši špijuni naišli na prikriveni prototip. Iako se pokreće u SAD, to je vozilo sa volanom na desnoj strani za japansko domaće tržište.


Opšti obrisi i dizajn svetlosne opreme testnog automobila je veoma sličan shov caru od pre dve godine, dok već znamo da će konačna verzija biti malo kraća i uža, ali viša. Koncept je imao dimenzije 3434k1512k1644 mm, odnosno nije se malo uklapao u parametre kei automobila. Za komercijalno električno vozilo proizvođač je naveo druge dimenzije – 3395k1475k1655 mm. Osim toga, Nissan je novom proizvodu obećao bateriju kapaciteta 20 kilovat-časova, čija bi naplata, po njihovom mišljenju, trebalo da bude dovoljna da zadovolji dnevne potrebe vlasnika vozila ovog tipa.


Poznato je da je Nissan IMk (u seriji će model najverovatnije dobiti drugačije ime) izgrađen na platformi dizajniranoj posebno za električna vozila, koja mu je, između ostalog, obezbedila pristojno međuosovinsko rastojanje. Hečbek podržava dvosmerno punjenje, što znači da se može koristiti kao rezervni izvor napajanja u hitnim slučajevima. U prodaju bi trebalo da se pojavi 2022. godine. Očekuje se da će subvencionisane cene početi od oko 2 miliona jena (1,25 miliona rubalja).

Izvan Zemlje izlazećeg sunca, Nissan IMk se gotovo sigurno neće pojaviti, ali u teoriji, slična arhitektura bi se mogla koristiti za veći gradski automobil, na primer, naslednik aktuelne Micre na baterije .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close