Automobili

Folksvagen grupa prodaje automobile kineske proizvodnje u Evropi

Folksvagen je najavio da će uvoziti vozila kineske proizvodnje za Evropu. Prema rečima naših kolega iz Automotive Nevs Europe , Folksvagen grupa bi imala ograničen proizvodni kapacitet na domaćem tržištu, pa otuda i potreba za uvozom automobila proizvedenih u Kini za evropsko tržište.

Ovo nije prvi put da proizvođač uvozi automobile proizvedene u Kini kada imaju fabrike u Evropi. BMV i Dacia to rade sa iKs3 i Spring, dok Tesla donosi model 3 iz Kine na Stari kontinent.

Cupra Tavascan proizveden u Kini
U slučaju Folksvagen grupe, to će biti Cupra koja će u Evropu uvesti model proizveden u Kini, pošto će se proizvodna verzija Cupra Tavascan proizvoditi na drugom kraju sveta.

„Fabrika u Anhuiju je bila fabrika sa pravim kapacitetom i pravom tehnologijom u vreme planiranja proizvodnje “, navodi se u saopštenju Volkvagen grupe. Proizvođač automobila je dodao da trenutno ne planira izvoz drugih modela iz Kine u Evropu.

Do 300 KS
Otkriven kao potpuno električni koncept automobil 2019. godine, Cupra Tavascan je potvrđen za proizvodnju i očekuje se da će se u Evropi naći u prodaji do 2024. Zasnovan je na MEB platformi Volksvagen grupe. Stoga će biti zasnovan na istoj platformi kao ID.4 i ID.5. Tavascan se nakratko pojavio pre nekoliko meseci na događaju Unstoppable Impulse, zajedno sa fejsliftiranim verzijama Formentora, Borna i Leona.

Kao i koncept, Tavascan će imati pravo na „sportsku” verziju od 300 KS zahvaljujući dva elektromotora, jednom na prednjoj i drugom na zadnjoj osovini. Ostale varijante ovog pogona biće dostupne. Sve u svemu, opseg će biti modeliran po modelu ID.4.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close