Automobili

Mercedes F200 Imagination – Automobil koji se kontroliše džojstikom

Tesla je izazvao mnogo kontroverzi sa svojim Ioke-om, ali je Mercedes zamenio svoj volan na još drastičniji način. Pre 26 godina, koncept F200 Imagination je predstavljen na Salonu automobila u Parizu kao deo „F” serije istraživačkih vozila.

NJegov najneobičniji gedžet je par džojstika , jedan montiran na vozačeva vrata, a drugi na centralnu konzolu. Možete videti ovog gospodina kako ih koristi za manevrisanje autom.

Koncept – potpuno funkcionalan – snimljen je kako stiže na London Concours sa karakteristikom koju ćete danas naći samo na nekolicini serijskih automobila. Kao i Hiundai Ionik 5 , Honda E, Lekus ES i nekoliko drugih, oslobodio se svojih tradicionalnih bočnih retrovizora usvajanjem kamera. Pogled u unutrašnjost kabine pokazuje prisustvo nekoliko ekrana. To je predak Hiperscreen-a, i to 1996. godine!

Mercedes F200 Imagination (1996)
Mercedes F200 Imagination (1996)
27 Slike
Od vazdušnih jastuka za prozore i kolena do biksenonskih farova, F200 je bio tehnološka tura. Čak je imao i ranu verziju Mercedesovog aktivnog ogibljenja (Active Bodi Control), kao i prepoznavanje glasa (Linguatronic). Mnoge od ovih karakteristika su na kraju našle put u serijskim automobilima, uključujući elektro-transparentni panoramski krov Maibach 62.

Koncept F200 Imagination retko je sniman nakon svog debija i podseća nas kako je nagovestio stajling CL-Klase (C215) i S-Klase (V220). Vrata u stilu Koenigsegg takođe su bila jaka karakteristika, a Mercedes im je dao kameru u zadnjem braniku, dok su još četiri ugrađena u uglove kosog krova.

Za one koji se pitaju šta pokreće F200, Mercedes ga je opremio atmosferskim V12 motorom od 394 KS i 570 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko petostepenog automatskog menjača.

F200 Imagination nije ponovo izmislio točak, ali je predvideo električnu tehnologiju vožnje, ekrane na instrument tabli, zadnje kamere i mnoge druge karakteristike koje sada uzimamo zdravo za gotovo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close