Automobili

Porše pedantno obnavlja 959 S u vlasništvu Nika Hajdfelda

Jedan od najekstremnijih automobila proizvedenih u Zufenhauzenu, 959 , takođe je jedan od najređih Poršea. Samo 292 primerka su napravljena između 1987. i 1988. godine, ali verzija „S“ koja je ovde prikazana je još ređa sa 29 proizvedenih automobila.

Bivši vozač Formule 1 Nik Hajdfeld je dovoljno srećan da ga poseduje i odneo ga je u Porsche Classic na potpuno osveženje koje je trajalo nešto više od tri godine. Ovaj model je stigao u Porsche u leto 2017. pre nego što ga je napustio, kao nov, u decembru 2021. Sa samo 2.599 milja na satu, odnosno 4.183 km, ovaj primer je prešao vrlo malo i nije potrebna potpuna restauracija. ne previše da je ponovo postavi na noge.

Automobil je imao pravo na male modifikacije sistema upravljanja motorom, ali i na promenu svih elemenata vezanih za motorne tečnosti. „Ako se tako tehnološki inovativan automobil ne vozi redovno, šteta od skladištenja tečnosti je, nažalost, neizbežna “, kaže Uve Makrucki, menadžer za obnovu fabrike u Porsche Classic-u.

Pogonski sklop i šasija morali su da budu potpuno revidirani. Uve Makrucki je takođe iskoristio priliku da precizira da je preporučljivo voziti automobil najmanje stotinu kilometara mesečno kako bi bio u dobrom stanju.

Porsche 959 S je čisti sportski automobil, sa nekim kompromisima. Auto nema električne prozore, centralno zaključavanje, pa čak ni klimu. Takođe se odriče zadnjih sedišta i retrovizora na strani suvozača, dok je elegantno aktivno vešanje standardnijeg modela izostavljeno. Sve ove modifikacije omogućile su značajno smanjenje težine automobila i dostizanje samo 1350 kg na skali.

Inženjeri su ugradili i veće i snažnije turbo punjače. Snaga je najavljena na 508 KS, što mu omogućava da od 0 do 100 km/h ubrza za 3,7 sekundi i dostigne 339 km/h pri maksimalnoj brzini. Podsećanja radi, 2,8-litarski „bejsik“ 959 ima 450 KS, a automobil je težio stotinak kilograma više.

Izgleda da Nik Hajdfeld ima neki interes za Poršee, pošto poseduje i 911 (996) GT2 kao i Carrera GT .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close