Automobili

Tesla iznenađuje sa prikolicom za proširenje dometa na solarni pogon

Punite svoju Teslu bilo gde? Ovo bi jednog dana moglo biti moguće zahvaljujući prikolici sa solarnim panelima. Ovaj neobičan dodatak predstavljen je na sajmu IdeenEkpo u Hanoveru u Nemačkoj i zaista je zanimljiv.

Ne samo zato što bi mogao da se koristi kao „proširivač dometa “ za njegovu Teslu, već i zato što je opremljen satelitskom internet vezom preko SpaceKs Starlink-a. I mogao bi da bude savršen pratilac za ljubitelje kampovanja.

Dodatna autonomija
Teslina solarna prikolica za sada je samo prototip i nije jasno da li će ikada biti u prodaji. A čak i ako je to slučaj, moraćete da budete strpljivi. Odozgo je pokriven fotonaponskim panelima. A kada se zaustave, dva bočna panela povećavaju površinu izloženosti suncu kako bi proizveli energiju.

Iz prikazanog, fotonaponski paneli ove prikolice trebalo bi da imaju snagu od oko 300 V (možda i malo manje) i mogli bi da obezbede ukupnu snagu od 2,7 kV. Ništa nije otkriveno o prisustvu mogućeg dodatnog akumulatora na brodu, dok glasine govore da bi on mogao da obezbedi više od 50 km dodatne autonomije po sunčanom vremenu.

Starlink i 4680 baterije
Pored toga, prikolica za proširenje dometa solarnih panela takođe je opremljena satelitskom internet vezom . Tehnologija Starlink, koju je razvio SpaceKs, nedavno je implementirana na način da može da radi i u pokretu, iako zamišljamo da je u ovom slučaju njena primarna funkcija da omogući internet vezu onima koji odluče da se presele neko vreme u na osami, na otvorenom.

Na sajmu u Hanoveru, Tesla je takođe doneo podeljenu bateriju iz modela I da pokaže kako su nove ćelije 4680 pozicionirane unutra. Baterija je, prema izveštajima nekih prisutnih, izazvala interesovanje mnogih (uključujući i konkurente).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close