Automobili

U Arkanzasu samovozeći kamioni počinju da isporučuju robu

Samovozeći kamioni koje je razvio Gatik ušli su u ravnotežu Valmart lanca prodavnica. Oni će isporučivati porudžbine kupcima u Bentonvilu u Arkanzasu, bez posebnih traka na putevima za njih.

Po prvi put u industriji, samovozeća vozila sa zatvorenom karoserijom ušla su na prave komercijalne rute, prema rečima generalnog direktora i suosnivača Gatika Gautama Naranga. Rade sedam dana u nedelji, a dužina njihovog putovanja je otprilike 12 kilometara.

Kompanija garantuje bezbednost ovakvih vozila, pogotovo što vozač ne izlazi iz kabine, već sedi na suvozačevom mestu. Osim toga, kamion radi samo po vedrom vremenu kako bi se smanjio rizik od nesreća. U budućnosti, Gatik planira da poveća autonomne operacije i poveća svoju flotu dronova. Kompanija sada ima 25 kamiona u Arkanzasu, Luizijani, Teksasu, Kaliforniji i Kanadi.

U Rusiji takođe žele da pokrenu sličan transport robe , ali za sada samo između Moskve i Sankt Peterburga. Potom će koridor biti produžen do granice sa Kazahstanom. Roboti neće moći da uđu na gradske ulice: biće organizovani posebni punktovi na ulazima u megagradove, odakle će tradicionalni prevoznici preuzimati robu.

Pre početka eksperimenta, vlasti će bespilotnim vozilima dodeliti pravni status, dok će obični vozači biti u obavezi da im u svemu popuštaju . U slučaju nesreće zbog greške kamiona, odgovoran će biti programer, prevoznik ili operater.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close